Menopauza
Climateriul este perioada de declin a functiei genitale care marcheaza perioada de tranzitie dintre etapa reproductiva si senescenta. Menopauza este momentul central al climateriului si reprezinta oprirea definitiva a menstruatiei. In functie de momentul aparitiei menopauzei climateriul a fost impartit in 3 perioade:
1.Premenopauza - reprezinta reducerea progresiva pana la disparitia fertilitatii; incepe de la 38 la 40 ani cu aproximativ 5 ani inainte de oprirea definitiva a menstruatiei.
2.Menopauza - corespunde opririi definitive a menstrelor si poate fi definita '' a posteriori" dupa 6 luni sau un an de la ultima sangerare.
3.Postmenopauza - este o perioada indelungata ce se intinde de la oprirea menstruatiei pana la incetarea definitiva a functiei sexuale, poate fi precoce, corespunde primilor 1-3 ani dupa oprirea menstruatiei si tardiva, pana la 58-60 de ani, continuandu-se cu senescenta.
OMS defineste perimenopauza ca perioada ce precede instalarea menopauzei si se extinde apoi 1-2 ani dupa aceasta.
Menopauza fiziologica se instaleaza intre 44-53 ani, in medie 49 ani pentru conditiile tarii noastre. Poate fi precoce daca apare inainte de 40 ani sau tardiva, daca se instaleaza dupa 53 ani.
Dupa modul de instalare poate fi naturala, cand se instaleaza spontan, sau artificiala cand survine prin castrere chirurgicala, medicamentoasa sau iradiere. Este influentata de factorii genetici, rasiali, geografici, psiho-sociali, afectivi, conditii socio-economice.
Simptomele menopauzei:
-->
-Cicluri neregulate - mai lungi, menometroragii (flux crescut, menstruatie prelungita); acestea se explica prin cresterea estrogenului si scaderea progesteronului datorita existentei ciclurilor anovulatorii (absenta eliberarii ovulului o data pe luna). Alteori ciclurile pot fi reduse cantitativ survenind la interval de 2-3 luni sau mai mult.
Menopauza se declara la 6-12 luni de la ultima sangerare.
-Valurile de caldura (bufeurile) -apar la 75% dintre femei, in menopauza spontana, cu 6 -12 luni inainte de oprirea menstruatiei. La femeile cu menopauza indusa chirurgical apar in cateva zile si sunt mai severe. Intensitatea maxima a bufeurilor este la 1-3 ani dupa menstruatie si dispar la 10-15 ani.
-Transpiratii nocturne;
-Modificari regresive ale tractului genito-mamar si urinar;
-Tulburari nervoase;
-Ateroscleroza si tulburari cardio-circulatorii;
-Tulburarile metabolismului fosfocalcic- osteoporoza.
Profilaxia osteoporozei se face prin exercitiu fizic, alimentatie rationala , suplimente de Ca 1 g/ zi si vitamina D 1000UI/zi.
In ajutorul femeilor ce se afla in perioada perimenopauzei exista pe piata teste pentru depistarea menopauzei ce detecteaza nivelul de hormon FSH in urina( noi va recomandam acest test de menopauza).
Totodata in magazinele tip Plafar si in farmacii se gaseste un produs bun pentru imbunatatirea si mentinerea echilibrului hormonal feminin in premenopauza si menopauza, acesta fiind Black Cohosh Root Extract Plus produs de Solgar.
Menopauza este o caracteristica a speciei umane, la animale pierderea functiei de reproducere echivaland cu moartea. Cresterea duratei medii de viata a marit varsta de instalare a menopauzei.
In unele magazine online gasiti produse pentru ameliorarea manifestarilor produse de menopauza, cum ar fi produse pentru menopauza ce pot fi gasite in magazinul Produse Naturiste
Pentru intrebari va asteptam pe Forumul Medical al Portalului de Sanatate Doctor Bun
Test de menopauza
Ce faci dacă semnele pe care le crezi a fi o sarcina sunt, de fapt, simptomele unei menopauze precoce?
Testul de menopauza este o alternativă mai ieftină şi mai confortabilă de diagnosticare a simptomelor perimenopauzei şi menopauzei, în comparaţie cu analizele de sânge sau ecografia endovaginală.
Testul de menopauza este recomandat femeilor care au avut recent cicluri neregulate, bufee de căldură, insomnii, apetit sexual scăzut,oboseală, stări de iritaţieAre o acurateţe mare, este uşor de folosit şi rapid. Aveţi nevoie doar de 5 minute să faceţi testul!Detectează hormonul specific menopauzei (FSH) din urină la un nivel de peste 25 mIU/ml cu o precizie de 99,99%
Menopauza diagnosticată la timp permite adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi evitarea problemelor specifice: osteoporoză, creşterea în greutate, bolile de inimă.
Testele de menopauza se pot gasi in unele magazine online, cum este
Test de Menopauza ce poate fi gasit in magazinul Produse Naturiste
Pentru intrebari va asteptam pe Forumul Medical al Portalului de Sanatate Doctor Bun
3 comentarii:
Buna ziua, am si eu o intrebare va rog.
Am 53 de ani, timp de 2 luni nu mi-a venit cliclul menstrual si dupa acest interval, timp de 10 zile nu se mai opreste. Este normal?
Va multumesc anticipat.
Tulburarile de ciclu menstrual se pot datora premenopauzei, dar pot fi de asemenea semne ale unor afectiuni ginecologice sau endocrine. De aceea este necesar un consult de specialitate.
buna! am 45 de ani , nu am ciclu neregulat,dar de cateva luni bune inainte de cilcu am cefalee,muschii gatului se contracta,insomnii,bufeuri cu transpiratie abundenta si nici-o placere la actul sexual,iar secretia vaginala cam lipseste.am perioade cand imi este frig iar nasul il simt f rece sifata paca se stange, oare intru in preme.?
Trimiteți un comentariu